ООН предупреди за нарастващата заплаха от употреба на ядрени оръжия, предаде Франс прес.
"Заплахата от използване – умишлено или не, на ядрени оръжия нараства", заяви заместник-генералният секретар на ООН за разоръжаването Идзуми Накамицу при откриването на подготвителна среща на Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, предвидена за 2020 г., предаде БТА.

Договорът, влязъл в сила през 1970 г., бе продължен за неопределен срок през 1995 г., с предвиден преглед на всеки пет години. През 2015 г. делегатите не постигнаха съгласие.

Този път подготвителната среща съвпадна с декларацията на Северна Корея, която се оттегли от Договора през 2003 г., че слага край на ядрените и ракетни опити.

Представителката на ООН изрази надежда, че това развитие ще "допринесе за изграждането на доверие и запазването на благоприятен климат за искрен диалог и преговори".

Все пак тя напомни, че "днешният свят е изправен пред предизвикателства, подобни на контекста, родил Договора за неразпространение на ядреното оръжие" преди близо 50 години.

"Геополитическата среда се влошава и някои от най-важните инструменти и споразумения, които образуват нашата колективна рамка на сигурност, биват подкопавани", каза Накамицу.

Снимка: Reuters
"Все по-често се говори, че ядрените оръжия са необходими и полезни. Програмите за модернизиране на страните, разполагащи с ядрено оръжие, водят до нова оръжейна надпревара, която мнозина наричат надпревара в създаването на качествени оръжия", добави тя.

Срещата в Женева ще продължи две седмици, като първите два дни са посветени на общи дебати. По време на дебатите представителят на САЩ Кристофър Форд каза, че "режимът на неразпространение на ядреното оръжие е изправен пред големи заплахи", имайки предвид Северна Корея в краткосрочен и Иран в дългосрочен план.

Помощник-държавният секретар на САЩ за международната сигурност също така отбеляза, че "влошаващите се условия в сигурността са помрачили краткосрочните перспективи за напредък в разоръжаването". Той порица "действията на страните, които увеличават и модернизират ядрените си арсенали и, като руското правителство, нарушават задълженията си по унищожаването на ядрените оръжия".