По данни на ООН през миналата година над 8500 деца са били използвани като войници в различни конфликти по света, а близо 2700 други са били убити.

Годишният доклад на ръководителя на ООН Антонио Гутериш до Съвета за сигурност относно децата и въоръжените конфликти обхваща използването, убиването, осакатяването, и изнасилването деца, както и нападения срещу училища, болници и защитени лица, свързани с тях.

2020 г. е белязана от нарастващ брой тежки нарушения. Те са засегнали 19 379 деца, 14 097 от които са били момчета, 4993 момичета и 289 деца с неизвестен пол. В доклада се посочва, че през миналата година 8521 деца са били използвани като войници, други 2674 деца са били убити, а 5748 са били ранени в различни конфликти. Проверените случаи на отвличане и сексуално насилие над деца са се увеличили драстично съответно с 90% и 70%.

Според доклада тежките нарушения засягат по различен начин момчетата и момичетата. Докато 85% от набраните и използвани като войници са момчета, то 98% от жертвите на сексуално насилие са момичета. Отвличанията, убийствата и осакатяванията също са засегнали по-сериозно момчетата.

ООН е обект на критики от страна на редица дипломати, според които Саудитска Арабия и Израел упражняват натиск върху организацията през последните години, за да не попадат в "черния списък".

Израел никога не е бил включван в списъка, докато Саудитска Арабия беше извадена от него, само няколко години след като за първи път беше порицана за убийството и раняването на деца в Йемен.

В стремежа си да потуши споровете около доклада, публикуван за първи път през 2017 г. от Гутериш, той беше разделен на две категории. В едната са включени страните, които вече са въвели мерки за защита на децата, а в другата - тези, в които такива все още липсват.

Във втората категория тази година се намират Мианмар, заради убийства, осакатяване и сексуално насилие над деца, както и сирийските правителствени сили.