20 страни все още позволяват на изнасилвачите да се оженят за своите жертви, за да избягат от правосъдието. Това сочат данните от годишния доклад на ООН за състоянието на световното население, съобщава „Гардиън“.

Русия, Тайланд, Кувейт и Венецуела са сред тях.

Д-р Наталия Канем, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (UNFPA), който публикува доклада в сряда, заяви, че подобни закони са „дълбоко погрешни“ и са „начин за подчиняване на жените“.

Според нея т.нар. закони „омъжи се за изнасилвача си“ прехвърлят цялата тежест върху жертвата и се опитват да прикрият престъпления.

"Всички би трябвало да сме скандализирани от факта, че близо половината жени по света все още не могат сами да вземат решения дали е уместно да имат сексуални връзки, да използват средства срещу забременяване или да се лекуват", добавя тя.

Според Дима Дабус от неправителствената организация „Екуилити Нау“ въпросните закони отразяват култура, „която не смята, че жените трябва да имат телесна автономия и че те са собственост на семейството.“

„Това е племенен и остарял подход към сексуалността и честта, смесени заедно“, коментира още тя.

Според Дабус е много трудно да се променят тези закони, но не и невъзможно, като дава за пример подобно законодателство в Мароко, което е отменено след широко гражданско възмущение, след като млада жена се самоуби, за да избегне сватба с изнасилвача си.

Палестина, Йордания, Ливан и Тунис последват примера ѝ.

Кувейт обаче все още позволява на извършителя да се ожени за жертвата си с разрешението на нейния настойник. В Русия, ако извършителят е навършил 18 г. и е имал нежелан полов акт с непълнолетно лице под 16 г., той също е освободен от наказание, ако сключи брак с момичето.

На този фон в 43 държави по света все още няма законодателство, което да криминализира деянията, а над 30 страни ограничават придвижването на жени извън жилището им, се отбелязва още в доклада.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!