Ако не се приемат мерки, милиони афганистанци ще гладуват тази зима, предупреждава ООН.

По данни на организацията повече от половината население на Афганистан – 22,8 милиона души – се сблъсква с остра липса на хранителни продукти, а 3,3 милиона деца на възраст до 5 г. страдат от недохранване.

Комбинираните последици от сушата, въоръжения конфликт, пандемията от коронавирус и продължаващата икономическа криза сериозно застрашават достъпа на хората до храни, посочват в съвместно изявление Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната програма по прехраната (СПП - WFP) на ООН.

Положението в Афганистан вече е сред най-тежките хуманитарни кризи в света и милиони афганистанци ще бъдат принудени да избират между емиграция и глад тази зима, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли.

Особено застрашени от глад и недохранване са децата, след като много семейства загубиха основните си източници на доходи след идването на власт на талибаните през август.

Вчера местен духовник съобщи, че осем деца са умрели от глад в западната част на Кабул. Според информацията децата са били от едно семейство, в което родителите неотдавна са починали.

Русия днес отправи призив към Запада да помогне икономически на Афганистан, за да предотврати страната да бъде залята от наркотрафик и тероризъм.

Част от обеднялото афганистанско население или ще се включи в терористични организации, или ще се отправи към Европа, предупреди руският посланик в Афганистан Замир Кабулов.

Европа трябва да направи всичко възможно, за да убеди тези хора да си останат у дома, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!