ООН призова за независимо разследване на смъртта на 22-годишната Махса Амани в Иран починала, след като е била задържана от нравствената полиция, предаде „Асошиейтед прес“.

Иранските власти признаха, че са извършили арести на демонстранти.

Обстоятелствата около смъртта младата жена предизвикаха възмущение и недоволство в цялата страни. Протести имаше и в столицата Техеран, където демонстранти скандираха срещу правителството и влязоха в сблъсъци с полицията, пише БТА.

Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН съобщи, че през последните месеци иранската нравствена полиция е увеличила броя на патрулите си, като се е насочила към жени, които според нея „не носят правилно хиджаб“.

Във видеозаписи се вижда как жени са удряни по лицето, налагани с палки и задържани за това, че забрадката им не е плътно по лицето.

Подобен патрул миналия вторник е задържал и младата Махса Амини и я е отвел в полицейски участък, където тя е изгубила съзнание. Амини умира три дни по-късно. Иранската полиция отрича да се е отнасяла зле с младата жена и твърди, че тя е получила сърдечен арест в участъка. Властите твърдят, че разследват инцидента.

Снимка: Ройтерс

"Трагичната смърт на Махса Амини и твърденията за изтезания и малтретиране трябва да бъдат незабавно, безпристрастно и ефективно разследвани от независим компетентен орган", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Нада ал Нашиф.

Правителството на Иран не коментира изявлението, но преди е критикувало работата на следователите на ООН, които разглеждат въпроси, свързани с правата на човека в страната.

Миналата седмицата полицията разпространи запис от камерите за видеонаблюдение, за който твърди, че показва момента, в който Амини е припаднала. Семейството ѝ обаче казва, че тя не е имала проблеми със сърцето.

"Поисках достъп до видеозаписите от камерите в колата и в двора на полицейското управление, но те не ми отговориха", заяви бащата на Амини пред ирански новинарски уебсайт.

Той също така обвини полицията, че не е откарала достатъчно бързо дъщеря му в болницаи разказа, че когато пристигнал в лечебното заведение не му разрешили да види тялото, но успял да зърне крака ѝ, по който имало синини.

Снимка: Ройтерс

Властите настоявали семейството да погребе тялото на младата жена през нощта, вероятно за да намалят вероятността от протести, но семейството ги убедило да го направят на следващата сутрин, пише още информационната агенция.

Амини, която е иранска кюрдка, е била погребана в събота в родния ѝ град Сакез в западната част на Иран. След погребението там избухнали протести, а в събота и неделя полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Няколко от протестиращите са задържани.

Държавната телевизия на Иран заяви, че за размириците са виновни чужди държави и опозиционни групи в изгнание, обвинявайки ги, че използват смъртта на 22-годишната Амини като повод за налагането на повече икономически санкции срещу Техеран.