Новият израелски закон в полза на еврейските селища на палестинска земя нарушава международното право, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

Гутериш изрази "дълбоко съжаление" за приемането на този закон, който позволява на Израел да отчужди още палестински земи на окупирания Западен бряг.

Законът "е в нарушение на международното право и ще има юридически последици за Израел", заяви Гутериш.
Той подчерта необходимостта да се избягва приемането "на мерки, които биха осуетили решението с две държави" и каза, че тези въпроси трябва да се решават чрез преговори.

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини прикани Израел да не прилага закона.

"ЕС осъжда приемането в Кнесета на този закон. Този закон преминава нов опасен праг, като разрешава конфискацията на частни палестински земи в окупираните територии. С приемането на този закон израелският парламент се е произнесъл по законовия статут на земи в окупираните територии, което е отвъд юрисдикцията му", заяви Могерини.

Вчера Израел прие закон, който узаконява със задна дата около 4000 жилища, построени от евреи на частни палестински земи на окупирания Западен бряг. Мярката предизвика критики от цял свят.

Новият закон узаконява 53 селища, които са били построени без разрешение от израелските власти, и води до отчуждаването на над 800 хектара палестински земи, смята израелската организация "Мир сега".

Новият израелски закон предизвика критики от Лондон през Кайро, където е седалището на Арабската лига, до Париж, Берлин, Анкара и Аман.

САЩ обаче запазиха мълчание по въпроса. Представител на Държавния департамент заяви, че администрацията на Тръмп "няма да коментира този закон преди обявяването на съдебно решение". Очаква се законът да бъде атакуван в израелския Върховен съд.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди израелските селища на 15 февруари.