Движението "Пет звезди"свика онлайн допитване до своите последователи на 30 май. Те трябва да решат съдбата на лидера на партията Луиджи Ди Майо, съобщи кореспондентът на bTV в Италия.

Два дни след катастрофата за популистите на изборите за европарламент, вицепремиерът се обърна към електората си с думите: "Никога не съм пестил нищо от себе си. Никога не съм мислил, че да работиш усърдно може да ти донесе вина. Моля всички вас да дадете мнението си за ролята ми на политически лидер на Движението, защото най-важни сте вие".

Онлайн платформата "Русо" беше използвана от Движение "Пет звезди" при подредбата на избирателните листи, чрез нея последователите могат да изразяват мнения и идеи, да предлагат промени в законовите разпоредби, да взимат активно участие в политическия живот на партията.

Продължават полемиките и в ръководството на Движението доколко отговорността от изборния резултат трябва да се поеме еднолично от Ди Майо. 32-годишният Ди Майо заема четири важни поста в италианската политика - председател на партията, вицепремиер, министър на икономическото развитие и министър на труда.

"Когато има поредица от грешки, отговорността трябва да се поеме. Имаме нужда от силен лидер", това е позицията на мнозинството в Движение "Пет звезди".