Солидарност по цял свят с усилията на Австралия да се справи с мащабните горски пожари.

Хиляди хора от различни страни отговориха на апела на местна организация за плетени чувалчета за останалите без дом животни.

Снимка: bTV

Днес певицата Кайли Миноуг пък стана поредната австралийска звезда, която дари половин милион австралийски долара за борба с пламъците.

Статистиката показва шокиращите мащаби на стихията. Пожарите, обхванали континента, са по-големи от тези, горели в Сибир и в Амазонската джунгла миналата година.

Снимка: bTV

Репортера на „Скай Нюз“ разказва, че огънят един от най-засегнатите райони на в Австралия е потушен, но има опасност от падащите дървета и клони.

Някои казват, че пожарите тази година са толкова мащабни, защото дърветата и растителността са избуяли. Обвиняват дори природозащитниците, че не са позволили санитарна сеч. Други твърдят, че вината е на правителството, заради намаления бюджет за горите и лошото управление.

Снимка: bTV

В един от най-засегнатите райони от пожарите в щата Нов Южен Уелс огнищата все още тлеят, а кадрите показват драматичните последици от огненото бедствие.

Изчезват цели градове, а хиляди хора остават без подслон. Дългоочакваният дъжд не успя да потуши големите огнища.

Снимка: bTV

Доста по-хладно е днес от обичайното, но това не е достатъчно, за да бъдат потушени тези огнени огнища. Всеки порив на вятъра ги разгаря отново и стават напълно неконтролируеми.

Двете най-големи огнища са едва 10 км едно от друго. Властите се опасяват, че скоро ще се обединят в "мега пожар".

Все по-опасно е и замърсяването на въздуха. В много райони видимостта е под 1 километър, потвърждава и сънародникът ни Цветан Арабаджиев.

„Днеска ми мина една мисъл през главата. Дали не започва апокалипсис... На всички посоки е легнала тази гъста мъгла – усеща се на гърлото.“

Огнената стихия унищожи и повече от половин милиарда животни.