Глътка въздух за Австралия в борбата й с мащабните горски пожари. Днес над засегнатите райони заваля дъжд. Синоптиците обаче предупреждават – очаква се стихията да пламне с нова сила.

Снимка: bTV

Дългоочакваният дъжд не успява да потуши големите огнища. Две от тях – в щатите Виктория и Нов Южен Уелс, са едва на 10 километра едно от друго. Властите се опасяват, че скоро ще се обединят в "мега пожар".

Премиерът на Австралия Скот Морисън припомни, че Общността на нациите отделя допълнителни 2 милиарда долара за следващите 2 календарни години за справяне с последствията от горските пожари.

Снимка: bTV

Замърсяването на въздуха е опасно високо. Властите в Мелбърн предупреждават: В много райони видимостта е под 1 километър. Това потвърждава и сънародникът ни Цветан Арабаджиев.

„Днес ми мина една мисъл през главата. Дали не започва апокалипсис... На всички посоки е легнала тази гъста мъгла – усеща се на гърлото. Излязох да търся маски и по аптеките, но са разпродадени“, обясни българинът, който живее в Австралия.

Снимка: bTV

Смята се, че близо половин милион животни са загинали в огнената стихия. Много местни се опитват да спасят освен себе си, и обитателите на дивата природа.

Снимка: bTV

Ванеса Плейс се грижи в дома си за пострадали от пламъците прилепи и бебе кенгуру.

Снимка: bTV

А стотици хора от цял свят отговориха на апела на местна организация за изпращане на плетени чувалчета за останалите без дом животни.