В Истанбул е задържан настоящият лидер на джихадистката групировка „Ислямска държава“ Абу Хасан ал Курайши. Това съобщи турският информационен портал „Ода ТВ“, цитиран от БТА.

По информация на портала идните дни президентът на Турция Реджеп Ердоган ще съобщи подробности за операцията по задържането на джихадиста. 

Засега информацията не е потвърдена от други източници. 

По данни на „Ода ТВ“ операцията по задържането на лидера на „Ислямска държава“ е била извършена миналата седмица и е била ръководена от началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ.

Акцията е била извършена при огромна секретност съвместно от турската разузнавателна служба МИТ с екипи от Отдела за борба срещу тероризма на истанбулската полиция.     

При действията на службите не се е стигнало до престрелка. След задържането Абу Хасан ал Курайши е бил разпитван от екипи на полицията за борба с тероризма и на националното разузнаване. При разпитите са получени много важни сведения за организацията, посочва сайтът.

През 2019 г. Турция съдейства за операцията на американските специални сили, при която бе ликвидиран предишен лидер на групировката – Абу Бакр ал Багдади.

Следващ лидер на групировката стана Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който са самовзриви февруари 2022 г. при операция на САЩ. След като потвърди смъртта му, „Ислямска държава“ обяви за свой лидер Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!