Има добри новини за всички любители на полярното сияние. След като миналия уикенд светлините озариха нощното небе, сега е почти сигурно, че ще има още, пише Би Би Си.

Предстои нова поредица слънчеви изригвания, по време на които ще има големи изхвърляния на плазма от Слънцето. Очаква се явлението да предизвика и полярни сияния.

От миналата събота Слънцето продължава да изхвърля повишена радиация. Огромно слънчево изригване във вторник прекъсна високочестотните радиокомуникации в световен мащаб.

Слънцето се доближава до това, което се нарича „слънчев максимум“ - точка по време на 11-годишен цикъл, когато активността му е най-силна.

Това се случва, когато магнитните полюси на Слънцето се обърнат - процес, който създава слънчеви петна.

Този слънчев цикъл е 25-ият, откакто хората са започнали систематично да наблюдават слънчевите петна през 1755 г. Очакваше се да бъде тих, но учените казват, че изглежда по-силен от очакваното.

Интензивността на един цикъл се оценява по броя на тези слънчеви петна, обяснява Криста Хамънд, прогнозист за космическото време в Met Office. Но това всъщност не ни казва колко силни ще бъдат бурите, когато достигнат Земята, казва тя.