Късно снощи конгресмени и от двете партии – демократи и републиканци, подкрепиха обвинението срещу отиващия си президент Доналд Тръмп за подбудителство към въстание. Така се стигна до исторически втори импийчмънт за действащ американски държавен глава.

232-ма конгресмени подкрепиха обвиненията срещу Тръмп. И за разлика от първия път – 10 от подкрепящите са членове на неговата Републиканската партия. Това е импийчмънтът с най-много двупартийна подкрепа в историята на Съединените щати.

Това превръща и бранда „Тръмп“ в токсичен и може да му коства десетки милиони долари. Освен че е блокиран във всички големи социални мрежи, все повече компании, банки и организации прекратяват отношенията си с бизнесите на отиващия си президент и неговото семейство.

В Чикаго общински съветници искат да премахнат името му от небостъргач в центъра, а градът Ню Йорк му взе легендарната ледена пързалка в Сентрал парк и преустановява всякакви бизнес отношения с него, което ще коства на Тръмп 17 млн. долара на година.

В опит да смекчи удара отиващият си президент пусна ново видео снощи, в което не спомена процедурата по импийчмънт, но с драматично променен тон призова своите привърженици да не използват насилие.

„Независимо дали сте десни, или леви, демократи или републиканци, насилието никога няма оправдание. Без извинения и без изключения. Америка е нация на законността“, заяви Доналд Тръмп.

Сега обвинението срещу него отива в Сената, който се превръща в своеобразен съд. Това обаче ще стане едва след като приключи мандатът на Доналд Тръмп. При успех – той няма да може да се кандидатира за президент през 2024 г. 

Седмица преди смяната на властта, военни охраняват Капитолия, а пред Белия дом бяха заснети камиони, пренасящи кашони на старата и новата администрация. Някои от служителите започнаха да изнасят дори снимки от знакови държавни посещения.