Доналд Тръмп пред втори импийчмънт - в този час американският Конгрес дебатира преждевременното му отстраняване от власт, а вотът се очаква късно тази вечер.

Само след няколко часа Доналд Тръмп ще влезе в историята като единственият президент, който е бил импийчван два пъти.

Този път, за разлика от преди, с подкрепата и на неговите съпартийци от Републиканската партия. Техният гняв расте през последните дни заради случилото се в сградата на Конгреса. Въпросът сега е дали импийчмънтът ще мине и в Сената.

Националната гвардия е в готовност. Пред и в сградата на Конгреса са разположени стотици военни в очакване на вота по импийчмънт.

До него се стигна, след като американският вицепрезидент Майк Пенс официално отказа да отстрани от длъжност Доналд Тръмп чрез 25-тата поправка в Конституцията.

Снимка: Reuters

„25-тата поправка не представлява никакъв риск за мен, но тя ще се върне, за да преследва Джо Байдън и администрацията му. Както се казва: „Внимавай какво си пожелаваш“, заплаши американският президент Тръмп.

Редица републиканци се обявиха за отстраняване на съпартиеца си от поста. Сред тях и третата в йерархията Лиз Чейни – дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни. „Никога не е имало по-голямо предателство от президент спрямо неговия пост и клетвата му към Конституцията“, заяви тя.

След „Туитър“ и „Фейсбук“, и видеоплатформата „ЮТюб“ блокира канала на президента.

Подготовката за предаването на властта беше ускорена. Церемонията по встъпването в длъжност на новия държавен глава ще бъде охранявана по безпрецедентен начин. „Няма да проявим никаква толерантност към каквито и да било опити за нарушаване на мирното предаване на властта на 20 януари, предвидено в нашата Конституция“, заяви главният прокурор на Съединените щати.

Снимка: Reuters

В момента Конгресът дебатира резолюцията за импийчмънт и около 22 ч. вечерта българско време се очаква тя да бъде одобрена. А ФБР предупреждава за готвени атаки в дните преди клетвата на Джо Байдън. Властите казват, че са готови с десетки хиляди военни, полицаи и други сили на реда, разположени във Вашингтон.

От българското външно министерство предупредиха българите в Съединените щати да избягват масовите събирания в деня на предаването на властта.