Камара на представителите подкрепи резолюцията за импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, превръщайки го в единствения държавен глава на САЩ срещу когото процедурата е задействана два  пъти. „За“ гласуваха 232 конгресмени, а „Против“ - 197.

Обвинението срещу него беше само едно – за „подбуждане към бунт“. Решенето беше съпътствано от ожесточен дебат в Камарата на представителите. Няколко републиканци се присъединиха към демократите, внесли искането за импийчмънт.

 

Какво следва?

Цялостният процес по импийчмънт, заложен в Конституцията на САЩ, е относително прост: 

  • Президент се обвинява в извършване на престъпление;
  • Камарата гласува за импийчмънт;
  • Сенатът води процес; 

Предстоящият процес по импийчмънт ще се бъде различен от този, който видяхме в края на 2019 г. заради украинската афера, защото се очаква процесът в Сената да се случи, след като Тръмп напусне Белия дом.

„Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме", заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на обсъжданията.

Снимка: Reuters

Националната гвардия е в готовност. Пред и в сградата на Конгреса са разположени стотици военни. Медиите зад Океана коментират, че броят им е по-голям от този на военнослужещите американци в Ирак.

„Повечето американци не искат нито бездействие, нито възмездие. Те искат трайно, двупартийно правосъдие. Този път все още е възможен, но не се намираме на него. Това обаче не означава, че президентът няма вина“, каза Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Камарата на представителите.

Снимка: Reuters

По-рано днес Тръмп призова поддръжниците си да не прибягват до ново насилие.

Вашингтон се готви за въоръжени безредици след седмица, при встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на Съединените щати. ФБР предупреждават за размирици във всички щати и то не само на 20 януари, а и преди това.

От МВнР съветват сънародниците ни в САЩ да избягват масовите прояви.