Седем души, сред които и дете, са загинали, а 18 са ранени при обстрела на град Белгород, съобщи руското Министерство на здравеопазването. Украйна не е коментирала нападението - първото от края на декември, когато броят на загиналите в града беше 25. В четвъртък вечерта Русия нанесе още един масиран удар по Украйна, пише Би Би Си.

Едногодишно момиченце е сред загиналите в Белгород, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в Телеграм.

"17-те ранени жители, включително четири деца, в момента се намират в болници. Шестима души са в тежко състояние, предимно с рани от шрапнели в различни части на тялото. Девет от пострадалите са в умерено състояние. Две момчета - на 7 и 15 години - с контузия и натъртване на рамото са освободени от лекарите за амбулаторно лечение след оказаната помощ", пише той.

Ракетната атака срещу Белгород започва малко следобяд местно време. По данни на руското министерство на отбраната над региона са свалени 14 ракети.

Очевидци съобщават за сериозни щети в търговски център на улица "Плеханов", както и за отломки от ракети, паднали върху училищен стадион. Бяха публикувани видеоклипове и снимки, показващи разрушенията.

Източникът на РИА Новости твърди, че момиченцето, което е загинало в Белгород, е било в детска количка, когато е станал обстрелът, а баба му се е разхождала с него на училищния стадион.

Украйна не е коментирала обстрела на Белгород.

В четвъртък вечерта руските военни нанесоха масиран ракетен удар по украински региони, в резултат на което имаше няколко жертви и нанесени щети на инфраструктурата. 

В Белгород са изпочупени прозорците на 128 апартамента в 10 жилищни сгради, щети са открити и в 15 частни домакинства, 34 автомобила са повредени от шрапнели, изброява губернаторът в една от публикациите си в Телеграм.

По думите му има разрушения и в още няколко населени места в Белгородска област, след като силите за противовъздушна отбрана са отблъснали въздушната атака.

По данни на руското министерство на отбраната Белгород е бил обстрелван с многоцелеви ракетен комплекс РМ-70 "Вампир". Руските военни са задействали същата система след предишния масиран обстрел на Белгород в края на декември, когато в града загинаха 25 души.

На 30 декември - ден след най-големия руски удар по украински градове през последните месеци - около три часа следобед в центъра на Белгород избухват експлозии.

Властите определиха обстрела като най-тежкия по отношение на последиците от началото на войната. Под обстрел попаднаха районът на спортния комплекс "Динамо", супермаркет "Белгород" и ледена пързалка в центъра на града.

Загинаха 25 души, сред които пет деца, а повече от 100 бяха ранени. Жителите на града се оплакват от затворени бомбоубежища.