Общини в Германия молят за помощ държавата заради високия брой бежанци, пристигащи в страната. В някои от тях са приели най-високия брой мигранти до момента. Голяма част от бежанците пристигат по Балканския маршрут.

Почти всяка нощ федералната полиция залавя хора, които влизат нелегално в Германия по Балканския маршрут, т.е. през Албания, Сърбия или България, като бежанците са предимно от Сирия и региони, населявани от кюрди.

Провинциите Бавария, Бранденбург и Саксония имат граници с Чехия, Австрия и Полша и са първите, които усещат, когато броят на хората, влизащи нелегално в страната, се увеличава. Местните власти твърдят, че техният брой се удвоява всеки месец от лятото насам.

Федералната полиция съобщава за 85 300 неразрешени влизания от началото на годината. Федералната служба за миграция и бежанци вече регистрира 214 000 молби за убежище, като данните са до края на ноември тази година.

Броят на всички, които стигат до Германия и след това търсят убежище, е много по-голям от броя на заловените от полицията, влизащи нелегално в страната. Това означава, че миграционният натиск е по-висок от данните на полицията. Освен това в страната има и над 1 млн. бежанци от Украйна.

За всички тези хора трябва да бъде намерен подслон и частично финансиране независимо дали идват от Киев, или от Багдад. Равносметката – над 1 млн. от Украйна, над 200 000 от цял свят. Сега има повече бежанци, отколкото през 2015 г., когато Ангела Меркел каза: „Можем да се справим“.

И докато все повече общини са на ръба на възможностите си, не само по източната граница, потокът от бежанци продължава.