Обратното броене за наградите „Оскар“ започна. Официалната церемония е след два дни - за втора година под знака на COVID-19. За първи път в 93-годишната история на Оскарите е номиниран и български актьор - Мария Бакалова за ролята и в продължението на филма "Борат".

Ето с кого се конкурира тя категорията "поддържаща женска роля": Глен Клоуз, която въпреки впечатляващата си кариера все още няма "Оскар", актрисите Аманда Сейфред, Оливия Колман и Юн Ю-Йънг, която се очертава сериозен фаворит за статуетката.

Красива като катедрала и снимана в над 150 филма - жп гарата на Лос Анджелис е звезда сама по себе си. За неделя ще бъде преобразена в бар и пищна банкетна зала на открито с много цветя. Идеята е да напомня залата на легендарния хотел "Рузвелт", където през 1929 година се раздават първите Оскари.

Сцената ще е на мястото на старите каси, а от "Долби тиътър" ще се излъчват само музикални изпълнения на живо. В година на пандемия режисьор на церемонията ще е Стивън Содъбърг, продуцент – Стейси Шер -  и двамата създатели на филма "Зараза", който доби нова популярност в COVID пандемията.

„Заради COVID обстановката ще е по-интимна. Там ще бъдем единствено ние с номинираните, техните гости и водещите“, обясни продуцентът Стейси Шери.

И шоуто ще се снима различно - в 24 кадъра в секунда и с похвати от киното – зрителят ще усеща предаването като филм.

Погледите на всички българи разбира се са вперени в категорията за поддържаща женска роля, може би най-тежката тази година.

Мария Бакалова с първата си номинация за дъщерята на Борат има реален шанс да вземе златната статуетка. Българката води силна кампания в Холивуд и на малкия екран, като гостува в най-популярните предавания и винаги говори за България.

„Повече от благодарна съм, че Академията отличи актриса от Източна Европа и Саша повярва в мен, една българска актриса, и ще се опитам да използвам платформата, която имам, за да привлека вниманието към артистите от този край на света – Източна Европа, България“, заяви Мария Бакалова.

"Мария, не обръщай внимание на незнайните критици. Те винаги ще останат критици, но на теб ти желая здраве и щастие, изживей този уникален момент!", й пожела Христо Стоичков.

"Това се случва за пръв път от 62-ра година въобще на източноевропейски артист да бъде номиниран за „Оскар“. И съм много щастлив и много горд с това, което се случва на Мария. Мария, пожелавам ти да вземеш първия си „Оскар“ още тази неделя!", каза Асен Блатечки.

И докато церемониятата е затворена за гости, Мария ще получи подкрепа от български актьори в Холивуд, които в неделя се събират на парти в нейна чест.