Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% ефективно. Употребата му ежедневно намалява шансовете за заразяване с вируса с около 86%. Това показват клинични изпитвания на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). 

Проучването e проведено в 157 клиники за сексуално здраве в Англия върху 24 000 души, които са приемали PrEP, между октомври 2017 г. и юли 2020 г. Резултатите са определени като „обнадеждаващи“.

Снимка: iStock

PrEP, известно като предекспозиционна профилактика, съдържа съществуващите лекарства за лечение на ХИВ - тенофовир дизопроксил и емтрицитабин, и действа, като спира вирусът да навлиза в организма и да създава свои копия. Той може да се приема или като ежедневно хапче, или при необходимост преди сексуален контакт.

Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство ефективността на лекарството ще помогне за постигането на целта на правителството за нулево предаване на ХИВ до 2030 г., но е необходимо повече хора да го приемат.

Снимка: iStock

33-годишният Хари Дод е участвал в няколко проучвания за употребата на PrEP. По думите му приемът на лекарството е „освобождаващ“ за него, тъй като вече не се страхува да се зарази с ХИВ.

Снимка: BBC

„Не съм мислил за това от десетилетие и това е освобождаващо. Откакто приемам лекарството, имам дългогодишни партньори, които са заразени с ХИВ, а преди това нямаше да е в полезрението ми. Сега имам увереността да обичам свободно“, посочи той.

Според Хари обаче лекарството е заклеймено, тъй като то е „сексуално и исторически свързвано с гей общностите“.

Снимка: bTV

Въпреки че най-вероятно препаратът се използва предимно от хомосексуални и бисексуални според д-р Сондърс много хора от други групи биха имали полза от приема му.

 

 

По думите му реалната ефективност зависи от много фактори, особено от това дали лекарството се приема правилно.