Вълната от бомбени атентати в Шри Ланка, при които загинаха 290 души, е осъществена с подкрепата на международна мрежа, твърдят местните власти.

Правителството обвинява малко известната джихадистка групировка
“Нешънъл Таухид Джамаат”, въпреки че никой все още не е поел отговорност за атаките.

В столицата Коломбо в рамките на половин час вчера сутринта избухват бомби в три петзвездни хотела и една католическа църква. Експлозии разтърсват още две църкви –  в градовете Негомбо и Батикалоа. В храмовете е имало Великденски литургии.

Няколко часа по-късно седма експлозия проехтява в още един хотел край зоологическата градина в столицата, а осма бомба се взривява в жилищен комплекс в предградие на Коломбо.

Нов взрив избухна близо до църква в Шри Ланка и днес, докато сапьори се опитваха да обезвредят експлозиви, скрити в паркиран ван. Няма данни за ранени. Роднини все още издирват своите близки след вчерашните кървави нападения.

Други вече нямат надежда:

“Загубихме сестрата на жена ми и дъщеря й. Получихме обаждане. Отидохме на мястото, но не ни пуснаха вътре. Дори полиция нямаше толкова рано сутринта”, споделиха опечалени.

В нападението загинаха 35 чужденци.

Сред жертвите са и три от четирите деца на най-богатия датчанин. Според датски медии, семейството на Анас Холк Полвсен е било на почивка в Шри Ланка. Полвсен притежава международна верига за търговия на дрехи и е най-големият частен собственик на земя във Великобритания.

Премиерът на Шри Ланка заяви, че службите са имали информация за евентуални атентати, но не са реагирали на време.