Министерството на външните работи в Шри Ланка официално оповести идентифицираните чуждестранни граждани, жертви на атентатите в събота. Сред тях няма български граждани. Сред загиналите чужденци са граждани на Индия, Португалия, Турция, Великобритания и САЩ. По последни данни 290 души са загинали при атентатите, а 500 са ранени.

Снимка: EPA

Мисията ни в Делхи е установила контакт с общо 18 български граждани на територията на Шри Ланка, които са добре. Шестима от тях се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Другите шестима са в различни градове извън столицата. Те са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.

Шестима българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е потвърдил пред близките си, че всичките са добре. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

Снимка: EPA

От МВнР съветват българските граждани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата вече е отменен.

Препоръчва се още българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българите могат да се свържат с посолството на България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550, тел. в извън работно време: + 91 9910999498.