Крал Чарлз Трети ще бъде коронован на 6 май в Уестминстърското абатство. Това съобщиха тази вечер от Бъкингамския дворец.

73-годишният Чарлз автоматично стана крал след смъртта на майка си - кралица Елизабет II, миналия месец, но голямата церемония по коронацията на него и съпругата му Камила ще се състои в събота, 6 май.

Церемонията, която ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, духовен глава на Англиканската общност, обикновено се провежда няколко месеца след възкачването на новия монарх, предаде Ройтерс. 

Кралете и кралиците на Англия, а по-късно и на Великобритания и Обединеното кралство, са били коронясвани в Уестминстърското абатство от времето на Уилям Завоевателя през 1066 г. насам. Чарлз е 41-ият монарх в линията, която води началото си от Уилям, и той ще бъде най-възрастният коронован монарх.

Кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст във ваканционния си дом в Шотландия, държи рекорда за най-дълго управление - 70 години.

Коронацията на Елизабет II се е състояла на 2 юни 1953 г. и е била първата предавана по телевизията. Възкачването на Елизабет II на трона е смятано за крайъгълен камък в модернизирането на британската монархия.