На фона на усложнените отношения между Вашингтон и Москва на пресконференция в петък следобед в Белия дом американският президент Барак Обама сравни руския си колега Владимир Путин с „отегчено дете в дъното на класната стая”, предаде Блумбърг.

„Личните ми отношения с Путин не са лоши – ние водим разговори и диалогът е прям и откровен, често дори продуктивен,” уточни веднага държавният глава на САЩ.

Той обаче допълни, че откакто Владимир Путин се е върнал на президентския пост, „все по-често наблюдаваме анти-американска реторика”. „Насърчавам го да мисли в посока към бъдещето, а не към миналото, но с уклончив успех,” подчерта още Обама.

Въпреки че отмени насрочената за септември двустранна среща на най-високо ниво в Москва, което бе разчетено като порицание за даденото убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, Обама обясни, че причините са доста по-комплексни.

Случаят „Сноудън” бил само един от епизодите от поредицата растящи противоречия в американско-руските отношения, наблюдавани през последните месеци, отбеляза американският президент и посочи други - Сирия и човешките права в Русия.

„Сега най-вероятно е правилно да направим пауза и да преценим накъде се готви да тръгне Русия,” изтъкна той, но изключи възможността за бойкот на Олимпийските игри в Сочи от страна на САЩ.

„Няма Студена война”

Докато Кремъл още не е отговорил на упрека на Обама към „сърдитото дете” Путин, руската страна изказа положително мнение за проведената среща във формат 2+2 между ръководителите на външнополитическите ведомства на САЩ и Русия във Вашингтон.

Руските министри - външният Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу - обясниха след срещата в посолството на Русия с американските си колеги - Джон Кери и Чък Хейгъл, че не може да става и дума за нова Студена война.

Освен общите въпроси, били са обсъдени и конкретни теми като убежището, което Русия даде на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Общото мнение е, че темата не бива да помрачава отношенията между двете страни.

И двете страни показали, че по редица насоки взаимодействието между двете световни сили се подобрява непрекъснато. От американската администрация увериха, че срещата между Обама и руския президент Владимир Путин не е отказана, а само е отложена.

Обсъдени са били доста широк кръг от въпроси като системата за противоракетна отбрана, регионални въпроси и разбира се - Едуард Сноудън. Попитан дали не се връщат двете страни към Студената война Лавров отговори отрицателно: „Студена война между Русия и САЩ няма!"