Нова трагедия сполетя съседна Сърбия, докато страната скърби за невръстните жертви в белградско училище. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени при масова стрелба в три села снощи край Младеновац, южно от Белград.

21-годишен младеж е открил огъня. След издирване, продължило няколко часа, е заловен.  Към момента мотивите за стрелбата не са ясно, но според сръбските медии става въпрос за кавга.

„Децата дойдоха, за да отпразнуват раждането на бебе на приятел. Събират се на детската площадка, край паметника. По едно време племенникът ми се обади и каза – „Ела, умирам“. Представяте си. От едната къща до другата са 50 метра. „Ела, тук е касапница“, каза. Когато дойдох, нито един не беше на крака, всички лежаха на земята. Четирима загинаха на място, не знам колко са ранени“, разказа пред bTV роднина на един от простреляните.

“Тъжно е. Убитият млад полицай е на възрастта на дъщеря ми. Роден е през 1998 година. Милан Панич – той беше убит. И сестра му Дача, също приятелка на Йована. Не знам какво да кажа. Шокирана съм. Дъщеря ми пие успокоителни. Не можахме да спим цялата нощ. Те израснаха заедно – от детската градина, до началното училище и гимназията”, разказа живущата в село Дубона Даниела.

Президентът Вучич направи извънредно изявление, в което заяви, че ще бъдат назначени 1200 полицаи, които ще присъстват във всяко училище в страната.

В сръбското посолство у нас се открива траурна книга. Знамената на институциите в Сърбия са свалени на половина, а пред училищата продължават да идват хора, за да оставят цветя в памет на жертвите. Бащата на 13-годишния ученика от Белград, който уби девер души и рани седем в училището, ще се изправи пред съда днес.