Горещините в Ню Йорк, обхванали мегаполиса от седмица, ще достигнат 40 градуса в петък, когато се очаква кулминацията на най-дългата вълна на необичайно висока температура в града през последните 18 години.

Броят на хората по улиците на многомилионния град е значително по-малък, мнозина търсят спасение в градските фонтани. Съобщава се за 8 починали от жегите, 5 от които са били регистрирани в щата Мериленд, предаде БГНЕС.

Властите препоръчват да не се напускат без нужда климатизираните стаи и да се вземат мерки срещу обезводняване на организма.

В града са изградени повече от 400 „разхладителни пункта" с климатици и питейна вода. Кметът Майкъл Блумбърг се обърна към гражданите с молба да не забравят, че домашните любимци, както хората, не могат да понасят топлина. „Ограничете разходките на домашния си любимец, погрижете се да има достатъчно вода и никога не го оставяйте в паркирани автомобили,” призова той.

Засега топлината не е парализирала живота в Ню Йорк, въпреки че нивото на потребление на електроенергия е близо до пиковите стойности. Поради авария около 2000 апартамента са останали без електричество. Градският транспорт продължава да работи без прекъсване.

Очаква се захлаждане да настъпи не по-рано от тази неделя.