Пирати плячкосват кораби в Мексиканския залив. През последните няколко години властите в Мексико отчитат значително увеличение на въоръжени грабежи и редица други криминални прояви срещу плавателни съдове.

Снимка: Getty Images

„Ню Йорк Таймс“ пише, че атаките са основно съсредоточени срещу кораби и платформи, асоциирани с мексиканската петролна индустрия. Опасенията са, че пиратството ще застраши както сигурността, така и външните инвестиции в Мексиканските петролни компании.

Като „Карибски пирати“, но не съвсем

Според NYT пиратите не само вземат парите, телефоните, компютрите на моряците, но и техника – комуникационна, навигационна, двигатели, кислородни резервоари и гориво.

Има случаи, при които пиратите дори вземали светлините, осветяващи хеликоптерните площадки.

Преди дни американското правителство алармира за опасностите от пиратите, особено в региона залива Кампече – където са и голяма част от петролните кладенци. Едно от последните нападения беше срещу кораб под италиански флаг през април.

История

„Модерното“ пиратство има своите корени в региона. Между XVI в. и XIX в. В своя книга за историята на пиратството в Мексиканския залив Антонио Гарсия де Леон пише, че край полуостров Юкатан са били атакувани множество испански кораби, които пътували към Европа, пренасяйки сребро от вътрешността на Мексико и от днешна Боливия.

Снимка: Getty Images

През последните години териториалните води на Мексико бяха пощадени от пирати – съвсем различна беше ситуацията с криминалните прояви в открити води край Сомалия и Югоизточна Азия.

В Мексико смятат обаче, че нещо се променя през 2017 г. – най-малко 19 опита за нападение срещу кораби, платформи и рибарски лодки са били успешни в залива Кампече. Според властите през 2016 г. е имало около 4 атаки, а през 2015 г. – едва една регистрирана.

Снимка: Getty Images

Броят на пиратските нападения продължава да расте. През 2019 г. в криминалните хроники влизат 20, а само за 6 месеца на 2020 г. са регистрирани 19 нападения. Морските власти смятат, че броят е много по-висок.

Защо не се докладват подобни нападения?

Много от подобни инциденти не се докладват или записват, отчитат от американското морско разузнаване. Основните причини за това са две – да не се стига до застраховател или да не се образува официално разследване.

Снимка: Getty Images

Различни федерации, местни медии и свидетели смятат, че броят на атаките в залива Кампече е над 180 само за 2019 г. А анализаторите са категорични, че повечето нефтени платформи в Залива означава повече транспорт на работници и консумативи, което пък отваря повече възможности за пиратите.

Как изглеждат пиратите?

Не, модерните пирати не са еднокраки и не се разхождат с папагал на рамото. Те са тежко въоръжени с автоматични оръжия, пушки и пистолети. Движат се в малки групи между 5 и 15 души. Атакуват през нощта и се ориентират чрез светлините на корабите и платформите.

Пътуват в приличащи на рибарски лодки. Те обаче са оборудвани с мощни моторни двигатели, с които успяват да изненадат светкавично „плячката“, но и да приключат преди властите да успеят да реагират.

Снимка: Getty Images

Малко от пиратите са били арестувани, пише NYT. А от своя страна търговците призовават мексиканското правителство да извършва по-голям обход и контрол на Кампече.