Пътник от полета на Singapore Airlines, при който един човек загина при силна турбуленция, разказва, че тя е настъпила само няколко секунди, след като е поставил предпазния си колан.

Андрю Дейвис, родом от Стоктън, е бил на борда на полета от Лондон до Сингапур, който е претърпял внезапно падане, докато се е сервирала храна, пише Би Би Си.

73-годишен британец почина от предполагаем сърдечен удар, а повече от 30 души бяха ранени.

Ройтер разпространи кадри от самолета, заснети от очевидец, на които се вижда, че в салона цари безпорядък, докато пътник се разхожда по пътеката. По пода се виждат разхвърляни предмети, кислородни маски висят от тавана, а панелът над главата изглежда повреден.

Андрю Дейвис описва полета като „ужасяващо преживяване“.

„Тъкмо ни помолиха да си сложим коланите, когато се чу невероятен трясък и си спомням, че видях множество предмети, които летяха във въздуха пред мен - ножове, вилици, чинии“, разказва мъжът.

„Спомням си, че на тавана имаше кафе, а една жена бе обляна в кръв от дълбока рана на главата. На седалката зад мен имаше мъж, който беше неподвижен и те се опитваха да открият пулс, а аз станах и помогнах. Те направиха изкуствено дишане, но за съжаление той почина“, продължава разказа си Андрю Дейвис.

Самолетът Boeing 777-300ER е пренасочен към Банкок и каца аварийно в 15:45 ч. местно време.

„Изглеждаше, че е отнело цяла вечност, докато стигне до земята, но вероятно е било само около час. Медиците се качиха на борда, беше доста спокойно и дори пътниците си разменяха телефонни номера“, обясни Дейвис.

Турбуленцията най-често се причинява от самолети, прелитащи през облаци, но има и турбуленция в „чист въздух“, която не се вижда на метеорологичния радар на самолета.

Проучванията показват, че изменението на климата ще увеличи вероятността от силни турбуленции в бъдеще.

Андрю Дейвис казва, че ще продължи да лети, но с една голяма промяна.

„Винаги ще нося предпазния си колан по време на всеки полет. Ако не бях поставил такъв, съм абсолютно сигурен, че щях да се нараня тежко“, казва мъжът.

Междувременно главният изпълнителен директор на Singapore Airlines се извинява за „травмиращото преживяване“.

Той поднесе своите „най-дълбоки извинения на всички засегнати“ от „внезапната екстремна турбуленция“, която пътниците са изпитали по време на полета.

„Дълбоко сме натъжени от този инцидент“, заяви главният изпълнителен директор на Singapore Airlines във видеоклип, публикуван в социалните мрежи.

Той също така поднесе съболезнования на семейството и близките на британеца, който загина по време на инцидента.