Ново разследване на трагедията на стадион „Хилзбъро" започна в Англия. 25 години след един от най-кървавите инциденти в историята на английския футбол, властите ще се опитат да стигнат до истината веднъж завинаги.

96 привърженици на футболния клуб Ливърпул загиват на 15 април 1989 г. по трибуните на стадион „Хилзбъро" в Шефилд. Вместо да гледат мача между техните любимци и Нотингам форест, десетки фенове са премазани и стъпкани.

Как и защо се стига до мелето? Кой пуска твърде много хора по трибуните? Сега Великобритания е решена да намери отговорите на тези въпроси с ново разследване. През декември върховния съд отмени първоначалната присъда, че става дума за серия от нещастни случаи.

Това стана три месеца, след като независимо разследване, заключи че много от жертвите са можели да оцелеят, ако им е била оказана медицинска помощ по-рано и ако полицията е действала по различен начин.

„Семействата на жертвите преживяха двойна несправедливост. От една страна- провалът на държавата да защити техните близки и неоправданото чакане да научат истината, а от друга- несправедливото опетняване на паметта на загиналите, които бяха изкарани виновни за смъртта си. От името на правителството и разследването, искрено съжалявам, че това остана непоправено толкова дълго време”, коментира министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.

Разследването ще продължи няколко месеца. Очаква се съдебните заседатели да чуят неразкрити досега доказателства по въпроси свързани със сигурността на стадиона, мерките за справяне с тълпата и реакцията на службите за спешна помощ. В съдът за първи път ще бъде показан и едночасов филм на Би Би Си с неизлъчвани досега кадри.