Вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис води пред републиканеца Доналд Тръмп с 3% - 46% срещу 43%. Двамата остават в близка надпревара за победа на президентските избори в САЩ на 5 ноември, според ново проучване на Ройтерс/Ипсос.

4-дневното проучване, приключило в понеделник, показа, че Тръмп, който изоставаше от Харис с 6% в проучването на Ройтерс/Ипсос от 20 до 23 септември, е предпочитаният кандидат по редица икономически въпроси и че някои избиратели може да бъдат повлияни от твърденията му, че имигрантите в страната са склонни към престъпления - твърдения, които до голяма степен са дискредитирани от учени и мозъчни тръстове.

Анкетираните определят икономиката като основен проблем пред страната, а 44% от тях смятат, че Доналд Тръмп има по-добър подход за справяне с „разходите за живот“ в сравнение с 38%, които са избрали Камала Харис.

Сред редица икономически въпроси, с които следващият президент трябва да се заеме, около 70% от анкетираните посочват, че разходите за живот са най-важни, а само малък дял от тях избират пазара на труда, данъците или „да ме остави в по-добро финансово положение“.

Доналд Тръмп имаше по-голяма подкрепа от Камала Харис и във всяка от тези области, въпреки че избирателите с разлика от 42% до 35% смятаха, че Харис е по-добрият кандидат за справяне с разликата между богатите и средните американци.

Тръмп изглеждаше подкрепен от широко разпространената загриженост за имиграцията, която в момента е на най-високото си ниво в Америка от повече от век насам.

Около 53% от избирателите в проучването заявиха, че са съгласни с твърдението, че „имигрантите, които са в страната незаконно, представляват опасност за обществената сигурност“, в сравнение с 41%, които не бяха съгласни.

 

В проучването на Ройтерс/Ипсос през май избирателите бяха по-тясно разделени по този въпрос, когато 45% бяха съгласни, а 46% - не.

По време на предизборните митинги през цялата година Тръмп обръщаше внимание на престъпленията, извършени от имигранти, които са в страната незаконно.

Въпреки че има малко данни за имиграционния статут на престъпниците, проучванията като цяло показват, че имигрантите не са по-склонни да извършват престъпления от родените в страната американци.

Харис води пред Тръмп във всяко от шестте проучвания на Ройтерс/Ипсос, откакто тя се включи в надпреварата в края на юли. Последното проучване показва, че Харис има 2% преднина - 47% срещу 45%, сред избирателите, които изглеждат най-вероятни да гласуват през ноември. Около две трети от имащите право на глас са участвали в президентските избори през 2020 г.

Въпреки че националните проучвания, включително анкетите на Ройтерс/Ипсос, дават важни сигнали за възгледите на избирателите, резултатите по щати определят победителя, като седем щата, в които се води битката, вероятно ще бъдат решаващи.

Камала Харис се включи в надпреварата, след като президентът от Демократическата партия Джо Байдън прекрати усилията си за преизбиране след слабо представяне в дебатите срещу Доналд Тръмп през юни.

По това време Тръмп беше широко смятан за лидер, отчасти въз основа на възприеманата му сила в икономиката след няколко години на висока инфлация при управлението на Байдън.

В последното проучване на Ройтерс/Ипсос са анкетирани 1272 пълнолетни американци онлайн в цялата страна, включително 1076 регистрирани гласоподаватели. Сред тях 969 са считани за най-вероятни да се явят на изборите.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK