COVID-19 може да оцелее върху банкноти, стъкло и неръждаема стомана до 28 дни. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха днес австралийски учени, цитирани от БТА. Новите данни подчертават необходимостта от миене на ръцете и честата дезинфекция в борбата с вируса.

Проучване на изследователи от Австралийската национална научна агенция показва, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като пластмасова банкнота и дисплей на мобилен телефон. За сравнение, вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите в лабораторния условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намалява. Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече беше потвърдено, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Изследването е публикувано в специализираното списание "Вайролъджи". Досега в Австралия, с население от 25 млн. души, са регистрирани около 27 хил. заразени, 898 от които са починали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!