Рамен (вид азиатска супа) с гигантски изопод (морски обитател, подобен на рак, но с 14 крака) е „черешката на тортата“ в ресторант в Тайпе. Местни жители и туристи се редят на дълги опашки, за да хапнат или просто да се снимат с „деликатеса“, съобщава Ройтерс.

Откакто ресторант „The Ramen Boy“ пусна ексклузивното си ново ястие на 22 май тази година, десетки снимки и клипове започнаха да циркулират в социалните медии. Повечето от тях са придружени и от коментари в стил: „Най-накрая мога да опитам това мечтано ястие“. Вече има списък от чакащи за вечеря в ресторанта и той надхвърля 100 души.

„Изоподът е толкова привлекателен - изглежда много сладко“, казва 37-годишният собственик на ресторанта г-н Ху.

Той уточнява, че този странен за европейците „морски обитател“ се приготвя елементарно - на пара. Дълбоководното създание се задушава за 10 минути, преди да бъде добавено към купата с рамен. Всяка купа струва 1480 тайвански долара, което се равнява на около 43 щатски долара или 40 евро.

Снимка: Reuters

Клиент каза, че месото има вкус подобен на рак или на омар - с плътна текстура. Това не е изненадващо, защото гигантските изоподи са далечен братовчед на раците и скаридите. Те обаче могат да бъдат открити дълбоко в океана. Хранят се предимно с трупове на по-големи риби, като 80% от тях живеят на дълбочина от 365-730 метра.

След пускането на рамен с гигантски изопод някои учени изразиха загриженост относно потенциалното въздействие върху околната среда на риболовните тактики за изваждането на ракообразните същества от дъното. Не е известно същото така какъв е ефекта от консумацията им върху здравето на хората, защото изоподите могат да съдържах токсини или тежки метали.

Въпреки това клиентите в ресторанта са твърди решени да опитат новото ястие.

Снимка: Reuters

„Ако това е просто специално меню и гигантските изоподи са били уловени неволно, както твърди собственикът на ресторанта, всеки трябва да опита това блюдо. Аз лично много се радвам, че имах възможността да го опитам“, категоричен е 34-годишният Дигел Хуанг.