Около 240 тона силно радиоактивна вода от японската АЕЦ "Фукушима" са били изпомпани в помещение, което не е било предназначено за тази цел. Инцидентът е станал заради поредния технически проблем.

Информацията е на телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от РИА"Новости".

Компанията "Тепко", която е собственик на авариралата електроцентрала и отстранява последиците уточни, че при прехвърлянето на опасните води от подземните помещения на първи, втори и трети блок, по неизяснени досега причини са сработили четири аварийни помпи.

При нормална работа водата от подземните помещения се прехвърля към специално оборудвани помещения, където се утаява, и след това в съоръжение за пречистване. Но заради проблеми със системите от помпи между 10 и 13 април водата е била прехвърляна в обратна посока.

Днес в непредназначените за това помощения са се събрали 240 тона вода, която съдържа радиоактивни елементи, включително цезий. Радиоактивността й е няколко милиона бекерела на литър, като нормата за цезий 134 е едва 15 бекерела на литър, а за цезий 137 е 25 бекерела на литър. Компанията твърди, че извън помещенията няма изтичане на тази силно радиоактивна вода.