Космическият телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ улови най-ясния изглед на планетата Нептун и нейните пръстени от десетилетия. 

Телескопът не само улавя най-ясната гледка на пръстените на тази далечна планета от повече от 30 години, но неговите камери разкриват ледения гигант в изцяло нова светлина, пише НАСА в своята официална страница.

Най-впечатляващото в новото изображение е ясният изглед на пръстените на планетата – някои, от които не са улавяни, откакто „Вояджър 2“ на НАСА стана първият космически кораб, който наблюдава Нептун по време на прелитането му през 1989 г. В допълнение, изображението, заснето от „Джеймс Уеб“,  ясно показва по-бледите ивици прах на Нептун.

„Изминаха три десетилетия, откакто за последен път видяхме тези бледи, прашни пръстени и това е първият път, в който ги видяхме в инфрачервения спектър“, отбелязва Хайди Хамел, експерт по системата на Нептун и интердисциплинарен учен за „Джеймс Уеб“.

Изключително стабилното и прецизно качество на изображението на телескопа позволява тези много слаби пръстени да бъдат открити толкова близо до Нептун. С инструмента NIRCam на „Джеймс Уеб“ планетата придобива сиво-бял оттенък.

„Джеймс Уеб“ засне и изображения на седем от 14-е известни луни на планетата, сред които Тритон, който по своята яркост прилича на малка звезда.