Официално разследване установи, че южноафриканката Госиаме Ситоле, за която се твърдеше, че е родила 10 бебета по-рано този месец, всъщност изобщо не е била бременна, предаде Би Би Си.

Според него в нито една болница в провинция Хаутенг не е регистрирано раждане на десетзнаци, а официалното съобщение гласи, че според направените медицински тестове, жената дори "не е била бременна в последно време".

В момента Госиаме Ситоле е задържана съгласно Закона за психичното здраве на Република Южна Африка и ще ѝ бъде оказана подкрепа.

Предполагаемият баща на бебетата също твърди, че не е виждал десетзнаците и е разчитал единствено на информация, получена от неговата приятелка, която му се е обадила, за да го информира за раждането. Той е направил няколко опита да ги посети в болницата, но тя е отказала да разкрие къде се намира и какво е състоянието на децата.

В официалното изявление не се уточнява какви са били причините за изфабрикуваната история.

Медийната група Independent Online – собственик на вестник Pretoria News, който първи съобщи историята обаче, застана зад своя материал. Медията продължава да твърди, че Госиаме Ситоле наистина е родила децата на 7 юни в болницата „Стив Бико“ в столицата Претория, но заяви, че персоналът е бил "зле подготвен".

Independent Online обвини болницата и провинциалните здравни власти в опит да прикрият медицинска небрежност и настоява, че бременност е имало.

От своя страна университетската болница „Стив Бико“ възнамерява да предприеме правни действия срещу Pretoria News и неговия главен редактор Пиет Рампеди.

След публикуването на информацията за раждането, новината за десетзнаците обиколи медиите по целия свят. Историята обаче предизвика подозрения, след като първоначално вестникът отказа да разкрие болницата, в която се намират майката и десетте ѝ деца, а редица лечебни заведения в Хаутенг отрекоха да се е случило при тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!