На официална церемония Германия отвори нова глава в политическата си история и властта пое Олаф Шолц. Той ще ръководи правителство на тройна коалиция между социалемократите, зелените и либералите. Шолц е известен с равния си тон на говорене и с липсата на емоции.

Днес обаче на въпроса дали приема избора на Бундестага гласът му бе силен и категоричен. Днес излиза и първата биография на новия канцлер. Зад нея е журналистът Ларс Хайдер, който ни среща не само с политика Шолц, но и със съпруга и човека отвъд политиката.

Снимка: EPA

Кой е Олаф Шолц? 

Хамбург, това е градът, в който Олаф Шолц пристига като малко момче. Градът, на който години по-късно става кмет и се превръща в трамплин за него към голямата политика. Но и градът оставил най-голямо петно в кариерата му – по време на срещата на Г-20 в Хамбург има тежки размирици, протести, достигащи до агресивна вандалщина, които се превръщат в нарицателни.
 
„Беше цяло чудо, че Олаф Шолц преживя този удар. Познавам много политици, които заради много по-маловажни събития са подавали своите оставки“, каза Ларс Хайдер, главен редактор на "Хамбург Абендблат".

Шолц не само не подава оставка, но неговата политическа кариера продължава.
 

Снимка: EPA

Следващата стъпка е финансов министър, а управлението му бе белязано с немалки скандали, като например Wirecard, най-обещаващата финтех компания в страната, която фалира само за броени седмици през 2020 година.

В началото на тази годината никой не вярваше, че Шолц ще бъде новият канцлер на Германия, освен един човек - самият той.

„Откакто познавам Олаф Шолц вярвам, че той е имал убеждението, че един ден ще бъде канцлер“, заяви Ларс Хайдер.

До новия канцлер са се докоснали малцина. Той е семеен, но няма деца. Според биографа му Хайдер, неговите хобита се свеждат до готвене и огромна страст към четенето. Животът му е изцяло подчинен на политиката и любовта му към съпругата му.
 
„Освен социалдемократическата партия, в неговия живот има още една много важна личност, неговата съпруга Брита Ернст. Виждал съм ги многократно заедно. Има малко двойки, които да са толкова влюбени и щастливи заедно. Знаейки за отношенията с жена му, е разбираемо защо за него равнопоставеността между половете в тази страна е толкова важна“, допълни Ларс Хайдер.

Снимка: EPA

Според журналиста външната политика на Шолц ще бъде дежа вю, познато от ерата "Меркел". Но срещу себе си светът ще има лидер, взимащ много по-бързи решения и готов за бързи действия.
 
Първото посещение в чужбина на новия канцлер е планувано за петък. То ще бъде в Париж, градът, който за първо посещение зад граница преди години избра и Меркел. 

Снимка: EPA