Серия критики за липса на реформи в съдебната система и висок брой случаи на корупция. Това са основните забележки в новия доклад на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония към ЕС

Подчертано е, че парламентът злоупотребява с европейското знаме, за да приема бързи закони, налице е и политическа поляризация.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей посочи, че Северна Македония трябва да направи реформите в секторите, подчертани като слаби в доклада. По думите му европейските лидери са загрижени най-вече за високото ниво на корупция, но е категоричен, че няма да има напредък в европейската интеграция без конституционни промени.

„Целта ни е да отворим първия клъстер преди края на годината с Албания. За Северна Македония властите заявяват публично, че са готови за напредък към европейския път. Сега, след като процесът на присъединяване премина, процесът на реформи към ЕС трябва да бъде ускорен. Притеснителен е големият брой случаи на корупция. По отношение на корупцията трябва да се постигне добър резултат при разследванията и съдебните процеси за корупция. Това е от решаващо значение. Необходими са конституционни промени, всички партии трябва да дадат своята подкрепа“, каза Вархей.

Що се отнася до политическите критерии, ЕК подчертава, че работата на парламента е нарушена от задълбочилата се през изминалата година политическа поляризация, която „забави приемането на много реформиращи закони и важни назначения“. Поради това комисията подчертава, че процесът на присъединяване изисква широк консенсус на основните политически партии.

„Всички партии трябва да започнат да участват в конструктивен и приобщаващ политически дебат, за да се засили ролята на парламента“, отбелязва ЕК. По отношение на парламента тя напомня, че заедно с правителството, са се ангажирали да изпълнят конституционни реформи, с които българите и други нации да бъдат включени в основния закон на страната. 

Годишният доклад на ЕК е най-важният документ за всяка страна, стремяща се да стане член на ЕС, и отразява ситуацията в ключови области, в които е необходим напредък за процеса на присъединяване.

Икономическият растеж на страната зависи и от реформите, изисквани от ЕК, които са сканирани в годишните доклади. Брюксел подготви пакет от помощ от шест милиарда евро за Западните Балкани, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Скопие на 30 октомври представи плана за растеж, но каза, че за да го изпълни, трябва да има реформи.