Атентатори камикадзе се взривиха в източната част на Мосул, която отново е под контрола на иракската армия, и причиниха смъртта на трима души, съобщиха представители на сигурността и здравните власти, цитирани от Франс прес.

Мишена на атаките, станали късно снощи, е бил квартал Мусана, в момент когато хората пазарували за празника Айд ал Фитр, бележещ края на месеца на мюсюлманския пост Рамазан.

Снимка: Reuters

Първият от атентаторите се взривил точно когато го приближил полицай, загинал на място, уточни полицейски служител. Вторият успял да влезе в търговския център и задействал взривното си устройство насред цивилното население, убивайки най-малко двама души и ранявайки деветима. Имало и трети, който бил убит от полицията, преди да задейства жилетката си с експлозиви. 

Снимка: Reuters

През януари иракските сили прогониха джихадистите от „Ислямска държава” от Източен Мосул, а сега се опитват да ги изтласкат и от последната им територия в западната част на града.

Мосул е последният голям бастион на ИДИЛ в Ирак.

В Париж днес френски медии съобщиха, че френската журналистка Вероник Робер, която бе ранена при експлозия на мина в Мосул, докато правела репортаж, е издъхнала от раните си.

След като бе оперирана в Багдад, в нощта на четвъртък срещу петък журналистката бе прехвърлена във военна болница край Париж. Двамата й колеги – французинът Стефан Вилньов и иракчанинът Бахтияр Адад – загинаха при взрива, припомня АФП.