Нови правила за влизане във Великобритания започват да важат от днес, които пряко засягат и българите. На Острова ще се влиза с международен паспорт.

От външното ни министерство разпространиха информация за изключения от правилата за допускане само с международен паспорт.

По данни на посолството ни в Лондон, освен придобилите Статут на уседналост или Временен статут на уседналост, с лична карта във Великобритания ще бъдат допускани и тези граждани, които са подали заявление за статут по Схемата за уседналост, но още не са получили решение от компетентните власти.

Изключение се прави и за всички погранични работници и граждани, пристигащи в страната на планово лечение със съответния документ.

Промяната е част от новите емиграционни правила в Кралството, въведени след Брекзит. Тази мярка няма да се отрази по никакъв начин на близо 300 000 българи до 2025 г., които са уредили възможността си за престой във Великобритания.

Въпреки това британските власти съветват да се пътува с международен паспорт, защото това улеснява граничния контрол. Притежателите на биометрични документи преминават през електронни гишета, което ги предпазва от пряк сблъсък с граничните служители.

Проверките при влизане в страната са станали доста по-задълбочени. През първите шест месеца на 2021 г. над 7000 души са спрени по британските летища, пристанища и гари, от тях 600 са българи.

Разпитвани са защо идват във Великобритания, колко дълго мислят да останат и къде. Причината - желаещите да работят в страната трябва да предоставят трудова виза, а тя се получава трудно.  

Също от днес във Ватикана ще се влиза само след представяне на здравен пропуск заCOVID-19. Изключение се прави за присъстващите на богослуженията на площад "Свети Петър", където обаче ще трябва да се спазва дистанция и да се носят маски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!