Учени откриха ларва, която яде полиетилен - една от най-резистентните изкуствени материи, използвана много за опаковки, съобщи АФП.

Снимка: ©César Hernández/CSIC

Откритието дава надежди за бързо биоразграждане на този замърсител, който се натрупва много в околната среда, особено в океаните. Всяка година в света се произвеждат около 80 милиона тона полиетилен.

Снимка: ©César Hernández/CSIC

Ларвата на восъчния молец (Galleria mellonella) се отглежда промишлено за стръв за риболов. В естествена среда тя паразитира в пчелните кошери.

Снимка: ©César Hernández/CSIC

Федерика Бертокини от Испанския национален изследователски център в Барселона установи, че торбичките от полиетилен, в които поставяла восъчни молци, много бързо стават на дупки. Последвало изследване с торбички, използвани в търговската мрежа във Великобритания, показа, че ларвите са способни да разградят един плик за по-малко от час. Дупките започват да се появяват само след 40 минути. Това темпо е изключително бързо в сравнение с другите подобни находки.

Снимка: ©César Hernández/CSIC

Използваната сега технология за разграждане на полиетилен залага на много корозивни продукти, като азотна киселина, и продължава с месеци. Ако такива торбички бъдат хвърлени сред природата, за разграждането им са необходими 400 години.