Европа влиза в битка срещу пластмасовите отпадъци. Нова стратегия цели до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европейския съюз да бъдат годни за повторна употреба и да могат да се рециклират.

Европейската комисия изчислява, че всяка година европейският бюджет губи между 70 и 150 миларда евро, тъй като пластмасите масово се ползват еднократно, а две трети от пластмасовите отпадъци идват именно от опаковките.  

Голяма част от тях все още не се рециклират, въпреки че един тон рециклирана пластмаса спестява толкова въгледродни емисии, колкото един милион автомобили, показват сметките на Еврокомисията.

Въпреки първоначалната заявка, нови данъци върху пластмасите не са обявени, но те най-вероятно ще поскъпнат.

Според управителя на едно от предприятията за производство и рециклиране на полиетилен, стига да не се изхвърлят безразборно, найлоновите торбички не вредят на околната среда.

Всяка година европейските граждани генерират над 25 милиона тона пластмасови отпадъци. Едва 30% от тях се събират за рециклиране.

Една четвърт от отпадъците в София също са пластмаси. Едва половината от тях могат да се рециклират.

Според новата Европейска стратегия до 12 години всяка пластмаса трябва е годна за рециклиране. Toва обаче ще вдигне цената, смятат от бранша.

„Това би се отразило на джоба на българския потребител, тъй като той не би могъл да се лиши от стоки от първа необходимост, които са опаковани в пластмасови опаковки като минералната вода”, заяви Емилия Кулинска от Браншова асоциация полимери.

В Германия са намерили решение – всяка пластмасова бутилка се плаща допълнително.

Така вместо в депото за отпадъци, бутилките се връщат за рециклиране срещу възстановяване на разходите. Във Великобритания се готвят да обложат пластмасовите чашки за кафе с допълнителна такса от 25 пенса.