Преди активния летен сезон дороволци чистиха черноморските плажове. За трета поредна година България е част от инициатива, в която участават 40 държави от цял свят.

Изчислено е, че всяка секунда 206 килограма отпадъци от човешка дейност влизат в моретата и океаните. Полиетиленовите торбички са един от основните замърсители на крайбрежието и Световния океан. За разграждането само на една торбичка са необходими повече от 400 години.

Веднъж попаднала във водите тя може да се разпадне на стотици дребни пластмасови частици, които са пагубни не само за морските обитатели, но влизат в хранителната верига и при хората.

Тази година целта на кампанията е да обърне внимание към прекомерното използване на полиетиленови торбички, които са един от основните замърсители на крайбрежието и Световния океан. За разграждането само на една такава торбичка са необходими повече от 400 години. Веднъж попаднала във водите тя може да се разпадне на стотици дребни пластмасови частици, които са пагубни не само за морските обитатели, но влизат в хранителната верига и при хората. И още една тревожна статистика - изчислено е, че всяка секунда 206 килограма отпадъци от човешка дейност влизат в моретата и океаните.

„Постоянно си пъхам разни найлони, чували, торбички по банските, с всяко каране изкарвам по една торба боклуци отвътре. Просто супер е замърсено нашето Черноморие,” разказа пред bTV Деян Градев, който организира чистенето край река Велека.

Младежите чистят една от най-красивите, но и най-уязвими от хората ивици на юг - устието на река Велека. Да извози събрания боклук с каручката си е дошъл бай Киро от Синеморец, довел е и внучката си. „Тези, които идват тук на плаж, тук е забранено пушенето, пък те пушат и си хвърлят фасовете в пясъка,” възмущава се 10-годишната Деница.

На север около 50 доброволци се включиха в почистването на знаковия за Варна плаж „Паша дере". Ивицата е в защитена местност и е труднодостъпна. Въпреки че от години "Паша дере" е без концесионер, плажът остава любим за варненци. Гостите пък са привлечени от лимана и прохладната гора, където идват на палатки.

Само за няколко часа доброволците на север и на юг събраха над 100 чувала с боклук. Акцията продължава и утре. Ако сте в района на Варна, може да се включите в почистването на плажа на Почивка в града. А може и сами да изберете ваш любим плаж, езеро, река или поточе, където да почистите.

Приближава и денят на голямото чистене - 20 април, когато с доброволен труд ще направим България едно по-чисто място за живеене.