Японските власти взеха решение да пуснат отново в експлоатация два реактора на АЕЦ "Охи", спрени след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима.

Това ще са първите работещи блокове в страната, след като всички японски атомни централи спряха работа след индустриалния инцидент, предизвикан от опустошителното земетресение и цунами.

Решението на правителството да рестартира двата реактора в централата на компанията „Кансаи Електрик Пауър” в западна Япония бе обявено от японския премиер Йошихико Нода на среща с отговорни министри.

Въпреки протестите срещу и опасенията за безопасността на населението, решението ще даде зелена светлина за повторно пускане и на други от общо 50-те атомни електроцентрали в страната. То е победа за ядрения сектор и идва след опасенията на управляващите за последствията за японската икономика, ако атомната енергетика бъде изоставена.

След трагедията от 11 март миналата година всичките 54 атомни реактора, осигуряващи една трета от тока в страната, бяха спрени за профилактични прегледи. На всеки 13 месеца реакторите в Япония преминават техническа проверка. След аварията във Фукушима нито един от спрените за профилактика реактори не беше пуснат заради страховете на населението и затягането на стандартите за безопасност. Местни специалисти и експерти на Международната агенция за атомна електроенергия одобриха резултатите от инспекцията на двата реактора в АЕЦ „Охи”.