Може би си мислите, че содата за хляб, която се крие в задната част на шкафа ви, е полезна само за абсорбиране на неприятните миризми от хладилника, за почистване на продукти или за приготвяне на печива.

Но някои хора вероятно биха ви препоръчали да помислите отново - защото я добавят към водата си и споделят в интернет, че са установили, че съставката подобрява физическите им постижения, киселинния рефлукс, енергийните нива и др.

Експертите твърдят, че дали практиката е полезна при различни състояния, е нюансиран въпрос поради ограничените и смесени изследвания, рисковете и личното здраве.

Въпреки че одата за хляб се произвежда от естествени съставки, това не означава, че е безопасно да се приема без регулация. Необходимостта от предпазливост се дължи на химическия състав на содата за хляб и този на организма и на това, че чувствителното взаимодействие между тях е нещото, което може да помогне или да навреди.

Содата за хляб, официално известна като натриев бикарбонат, е алкално вещество, съставено от натрий, водород, въглерод и кислород, казва диетологът Грейс Дероча. Основният начин, по който содата за хляб може да бъде полезна при проблеми като рефлукс, е чрез неутрализиране на киселините.

По скалата за киселинност и алкалност всичко, чието рН е по-малко от 7, е киселинно, от 7 до 8 е неутрално, а от 8 до 14 е алкално или основно.  Нормалният диапазон на рН за човешкото тяло, измерен чрез кръвта, е 7,35 до 7,45, казва Дероча. Тя обясни, че определени части на тялото и вещества имат свое собствено рН - например силно киселинното рН на стомаха е 1.

 

Ако консумирате твърде много сода за хляб, която има алкално рН от около 8,3, нещата могат да се объркат.

Какво показват и какво не изследванията?

Содата за хляб може да увеличи издръжливостта при физически упражнения, което се установява от изследвания, датиращи от 80-те години на миналия век.

По време на тренировки - особено интензивни, анаеробни, като спринтиране или скачане на въже - мускулният метаболизъм произвежда водородни йони, казва физиологът д-р Тамара Хю-Бътлър.

След това разграждането на мускулния гликоген, при което се произвежда енергия, също води до образуването на лактат плюс водороден йон.

Натрупването на йони „увеличава киселинността в кръвта/мускулната среда, което ограничава ефективността на упражненията (т.е. „изгарянето“ на упражненията). По този начин ползата от приема на сода за хляб преди тренировка е да се намали киселинността в и около работещите мускули, което може да подобри представянето при краткотрайни, високоинтензивни упражнения“, добавя Хю-Бътлър.    

Някои проучвания показват, че приемът на сода за хляб един или два часа преди тренировка може да подобри постиженията по време на до 12-минутни високоинтензивни дейности, като колоездене, бягане, гребане, бокс и карате, според голям преглед на изследванията от 2021 г., направен от Международното дружество по спортно хранене. Но е възможно ефектът върху рН да продължи до три часа, казва Хю-Бътлър.

Участниците, които са консумирали сода за хляб в проучване, включващо силови тренировки, са успели да направят повече повторения с по-малка мускулна умора в сравнение с плацебо групата.

Содата за хляб може да понижи киселините в стомаха и да облекчи киселинния рефлукс или лошото храносмилане - което не е изненадващо, тъй като съставката е компонент на антиацидите, често срещано средство за лечение на тези състояния, казва Дероча.

Съществуват и някои доказателства, че содата за хляб може да забави развитието на бъбречни заболявания.

При хората с хронично бъбречно заболяване органите не функционират достатъчно добре, за да се освобождават от достатъчно количество киселина всеки ден, което води до по-кисела кръв, казва д-р Пол О'Конър, професор по физиология в Медицинския колеж на Джорджия към Университета Аугуста в Джорджия.

„Клинично, това, което правим, е да даваме бикарбонатни добавки на тези хора, за да компенсираме киселинното натоварване и да помогнем на бъбреците да се освободят от по-малко киселина. Прекалената киселинност може да доведе до загуба на минерали, до загуба на мускулна маса и до някои други проблемни неща“, обясни казва О'Конър.    

Последното доказателство в подкрепа на тази теза е контролно проучване на 153 души, които са имали хипертония и висок риск от влошаване на хроничното бъбречно заболяване.

Според проучването, публикувано на 5 август в The American Journal of Medicine, консумацията на две дневни дози сода за хляб - под формата на четири или пет 650-милиграмови таблетки - е свързана с по-бавно развитие на бъбречното заболяване в продължение на пет години. Този резултат е в сравнение с групата, която е получавала само стандартни медицински грижи. Приемът на сода за хляб обаче не е бил свързан с подобряване на кръвното налягане или риска от сърдечносъдови заболявания.

Тези констатации потвърждават резултатите от около 15 други проучвания по темата. Няколко от тях предполагат и ползи при камъни в бъбреците. Но няколко скорошни клинични изпитвания на много места показаха друго, каза О'Конър, и все още не е ясно защо.

Проучване от 2018 г. при плъхове и хора установи, че содата за хляб намалява възпалението, което е рисков фактор за различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, депресия, болест на Алцхаймер и др.

Резултатите са причина авторите на изследването да предположат, че възпалителни заболявания като ревматоидния артрит потенциално биха могли да се подобрят от содата за хляб, каза Ларгеман-Рот.

Управление на риска

 

Независимо от ситуацията, винаги се консултирайте с лекаря си, за да се уверите, че нова здравна практика е подходяща за вас, тъй като организмът на всеки човек е различен, каза Дероча.

По-ниското съдържание на стомашна киселина може да накара някои лекарства да действат по-дълго или да повлияе на начина им на действие, добави Ларгеман-Рот.

При бъбречни заболявания дозата на таблетките се определя от лекарите въз основа на кръвните изследвания на пациента, казва О'Конър.

Прекаляването или продължителното пиене на вода със сода за хляб „може да доведе до катастрофални резултати“, обясни Ларгеман-Рот, като добавя, че хората са се озовавали в спешното отделение, защото са изпратили тялото си в метаболитна алкалоза, което означава, че рН на организма е повече от 7,45.

Алкалозата може да увреди сърцето, да намали притока на кръв към мозъка, да предизвика умствено объркване, както и да намали притока на кислород към телесните тъкани, добави тя.

Стомахът ви може също така да започне да отделя прекомерно количество киселина, за да изпревари содата за хляб, която предполага, че ще погълнете, каза О'Конър.

„Ето защо хората с киселинен рефлукс обикновено получават различни лекарства - инхибитори на протонната помпа и други подобни. Киселината в стомаха е полезна и за това, че не позволява на микробите да проникнат в храносмилателната система“, добави той.

Някои хора ограничават консумацията до сутринта, тъй като напитката пречи на съня им, което вероятно се дължи на това, че натрият кара сърцето да работи по-усилено, за да придвижва кръвта в тялото, което временно повишава кръвното налягане, каза Дероча.

Този ефект обяснява защо някои хора, приемащи лекарства за кръвно налягане, приемат тези лекарства през нощта, което води до по-малко работа за сърцето им и следователно до по-добър сън.

Добавянето на сода за хляб не е единственият начин за облекчаване на здравословните проблеми, предизвикани от киселините. В неотдавнашното проучване за содата за хляб, бъбречните заболявания и хипертонията най-полезно е било добавянето на повече продукти към диетата - в подкрепа на факта, че за цялостното здраве най-важни са основните неща, казват експертите.