Може би си мислите, че содата за хляб, която се крие в задната част на шкафа ви, е полезна само за абсорбиране на неприятните миризми от хладилника, за почистване на продукти или за приготвяне на печива.
Но някои хора вероятно биха ви препоръчали да помислите отново - защото я добавят към водата си и споделят в интернет, че са установили, че съставката подобрява физическите им постижения, киселинния рефлукс, енергийните нива и др.
Експертите твърдят, че дали практиката е полезна при различни състояния, е нюансиран въпрос поради ограничените и смесени изследвания, рисковете и личното здраве.
Въпреки че одата за хляб се произвежда от естествени съставки, това не означава, че е безопасно да се приема без регулация. Необходимостта от предпазливост се дължи на химическия състав на содата за хляб и този на организма и на това, че чувствителното взаимодействие между тях е нещото, което може да помогне или да навреди.
Содата за хляб, официално известна като натриев бикарбонат, е алкално вещество, съставено от натрий, водород, въглерод и кислород, казва диетологът Грейс Дероча. Основният начин, по който содата за хляб може да бъде полезна при проблеми като рефлукс, е чрез неутрализиране на киселините.
По скалата за киселинност и алкалност всичко, чието рН е по-малко от 7, е киселинно, от 7 до 8 е неутрално, а от 8 до 14 е алкално или основно. Нормалният диапазон на рН за човешкото тяло, измерен чрез кръвта, е 7,35 до 7,45, казва Дероча. Тя обясни, че определени части на тялото и вещества имат свое собствено рН - например силно киселинното рН на стомаха е 1.
Ако консумирате твърде много сода за хляб, която има алкално рН от около 8,3, нещата могат да се объркат.
Какво показват и какво не изследванията?
Содата за хляб може да увеличи издръжливостта при физически упражнения, което се установява от изследвания, датиращи от 80-те години на миналия век.
По време на тренировки - особено интензивни, анаеробни, като спринтиране или скачане на въже - мускулният метаболизъм произвежда водородни йони, казва физиологът д-р Тамара Хю-Бътлър.
След това разграждането на мускулния гликоген, при което се произвежда енергия, също води до образуването на лактат плюс водороден йон.
Натрупването на йони „увеличава киселинността в кръвта/мускулната среда, което ограничава ефективността на упражненията (т.е. „изгарянето“ на упражненията). По този начин ползата от приема на сода за хляб преди тренировка е да се намали киселинността в и около работещите мускули, което може да подобри представянето при краткотрайни, високоинтензивни упражнения“, добавя Хю-Бътлър.
Някои проучвания показват, че приемът на сода за хляб един или два часа преди тренировка може да подобри постиженията по време на до 12-минутни високоинтензивни дейности, като колоездене, бягане, гребане, бокс и карате, според голям преглед на изследванията от 2021 г., направен от Международното дружество по спортно хранене. Но е възможно ефектът върху рН да продължи до три часа, казва Хю-Бътлър.
Участниците, които са консумирали сода за хляб в проучване, включващо силови тренировки, са успели да направят повече повторения с по-малка мускулна умора в сравнение с плацебо групата.
Содата за хляб може да понижи киселините в стомаха и да облекчи киселинния рефлукс или лошото храносмилане - което не е изненадващо, тъй като съставката е компонент на антиацидите, често срещано средство за лечение на тези състояния, казва Дероча.
Съществуват и някои доказателства, че содата за хляб може да забави развитието на бъбречни заболявания.
При хората с хронично бъбречно заболяване органите не функционират достатъчно добре, за да се освобождават от достатъчно количество киселина всеки ден, което води до по-кисела кръв, казва д-р Пол О'Конър, професор по физиология в Медицинския колеж на Джорджия към Университета Аугуста в Джорджия.
„Клинично, това, което правим, е да даваме бикарбонатни добавки на тези хора, за да компенсираме киселинното натоварване и да помогнем на бъбреците да се освободят от по-малко киселина. Прекалената киселинност може да доведе до загуба на минерали, до загуба на мускулна маса и до някои други проблемни неща“, обясни казва О'Конър.
Последното доказателство в подкрепа на тази теза е контролно проучване на 153 души, които са имали хипертония и висок риск от влошаване на хроничното бъбречно заболяване.
Според проучването, публикувано на 5 август в The American Journal of Medicine, консумацията на две дневни дози сода за хляб - под формата на четири или пет 650-милиграмови таблетки - е свързана с по-бавно развитие на бъбречното заболяване в продължение на пет години. Този резултат е в сравнение с групата, която е получавала само стандартни медицински грижи. Приемът на сода за хляб обаче не е бил свързан с подобряване на кръвното налягане или риска от сърдечносъдови заболявания.
Тези констатации потвърждават резултатите от около 15 други проучвания по темата. Няколко от тях предполагат и ползи при камъни в бъбреците. Но няколко скорошни клинични изпитвания на много места показаха друго, каза О'Конър, и все още не е ясно защо.
Проучване от 2018 г. при плъхове и хора установи, че содата за хляб намалява възпалението, което е рисков фактор за различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, депресия, болест на Алцхаймер и др.
Резултатите са причина авторите на изследването да предположат, че възпалителни заболявания като ревматоидния артрит потенциално биха могли да се подобрят от содата за хляб, каза Ларгеман-Рот.
Управление на риска