Месец след откриването на метролинията в тунела под Босфора в Истанбул, работата по втори тунел вече е започнала. Новият ще бъде успореден на открития е края на октомври тунел „Мармарай”, предаде БТА, позовавайки се на съобщение в информационния сайт „Уърлд бюлетин”.

Тунелът „Евразия” ще бъде на дълбочина 106 метра и ще свързва европейската и азиатската част на Истанбул с автомобилен път. Той ще бъде разположен на около два километра южно от ж.п. тунела „Мармарай”.

Очаква се тунелът да облекчи значително трафика по двата моста над пролива и през него да преминават дневно по 120 000 души. Той ще бъде изграден на две нива, които да канализират трафика в двете посоки между континентите. В момента се полагат основите по дъното на Босфора, а тунелът напредва със средна скорост от 8-10 метра на ден.

Подробности за проекта представи заместник-кметът на истанбулската община Юскюдар Хилми Тюкмен. По неговите думи тунелът ще бъде с дължина 5,4 километра и ще струва 1,1 милиарда долара. Той ще е достъпен единствено за леки автомобили и микробуси, а камиони, автобуси и мотоциклети няма да могат да го използват. Проектът се предвижда да бъде завършен до 2015 г.