Картината „Спасителят на света”, за която се смята, че може да е дело на Леонардо да Винчи, беше продадена за 450 млн. долара. Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – „Алжирски жени” на Пабло Пикасо, която достигна 179 млн. долара през 2015 г.

Платното „Спасителят на света” дълго време бе считано за загубено.

На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 г., посочва експерт по творчеството на Да Винчи. 

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно увредена, в частна колекция. 

Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 хил. щатски долара през 2005 г. 

Досегашният собственик на „Спасителят на света” бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 млн. долара.