Нови остри сблъсъци в редица градове на Франция, заради пенсионната реформа. Потвърждават ли се прогнозите за радикализиране на протестите и каква е ситуацията към момента там?

Днес е десетия ден на национални протести. Доклад на разузнаването ясно предупреди още вчера, че се чака втвърдяване на тона и включване на радикални групи – антифашисти, антикапиталисти и анархисти. Те са категорично различни от обикновените протестиращи – със закрити лица са, с черни качулки и видимо са на улицата, за да предизвикат сблъсъци с полицията.

Докога обаче ще продължат протестите? Мирно протестиращите все още вярват в победата на синдикатите.
„Ясно е, че има огромен гняв в обществото. Хората са съгласни, че не трябва да се приема тази реформа“, категорична е протестиращата Мимоза.

По-възрастните подкрепят движението. „Познавам хора под 60 години с физически проблем, оплакват се от болки във врата, в гърба, в раменете. Не си представят, че могат да работят до 64 години“, коментира темата и Марго.

Диалог с управляващите обаче все още не се очертава. „Президентът на Републиката го каза: готов е да приеме представители на синдикатите, но след като Конституционният съвет се произнесе легитимен ли нашият закон“, обясни говорител на правителството Оливие Веран.

Конституционният съвет може да се произнесе и след седмици, а напрежението дотогава да стане взривоопасно.

Протестиращите обаче намаляват, а наблюдателите посочват две причини за тази тенденция. Първо - радикалните елементи, заради които в протестите досега вече има десетки ранени. И второ - един стачник във Франция губи на ден около 60 евро от възнаграждението си.