Нощ на сблъсъци и безредици в Скопие. Десетки ранени полицаи и много арестувани демонстранти, след като протестиращи щурмуваха сгради на властта заради т.нар. френско предложение за решаване на спора със София по еврочленството на Северна Македония.

30 маскирани предизвикаха снощните безредици в Скопие, докато държавните институции пресмятат щетите, службите за сигурност получават нови съобщения.

„И за тази вечер имаме информация. Дори група желаещи да демонстрират подготвят коктейли „Молотов“, които ще бъдат предназначени за жизненоважни сгради“, заяви министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Организаторите не поемат отговорност за лицата с черни качулки на главите, предизвикали ескалацията.

„Насилието пред парламента е дело на хора на СДСМ и Оливер Спасовски. Това не е работа на народа, нито на ВМРО-ДПМНЕ. Като предизвикват инциденти и ескалация, те искат предателството им да отмине бързо“, заяви Драган Ковацки от ВМРО-ДПМНЕ.

Снимка: bTV

Според протестиращите с т. нар. френско предложение се извършва асимилация от България. Това бе причината снощи да бъде нападнат и екипът на bTV в Скопие.

Последва реакция и от София.

„В една демократична държава е доста притеснителна тази реакция. Да дадем време да обяснят на тяхното общество какво точно означава това предложение“, заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Френското предложение е пристигнало в парламента и окончателното решение дали Северна Македония го приема ще бъде взето до края на седмицата.