Чехия затяга правилата за носене на маски. От утре то ще стане задължително за застроените площи на градовете и общините, заяви след заседание на кабинета чешкият министър на здравеопазването Роман Примула, предаде ДПА.

Изключение ще се прави, ако има възможност да бъде спазвана дистанция от повече от 2 м, както и за спортовете.

Досега носенето на маски беше задължително на закрито, а отскоро и при шофиране, в случай че в колата има хора, които не са част от семейството.

В Германия част от Бавария стана първият район от месец април, поставен под пълна карантина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Мярката в окръг Берхтесгаденер Ланд влиза в сила от днес и предвижда през следващите две седмици жителите му да не могат да напускат дома си без уважителна причина. 

Повод за въвеждането й стана рязко увеличение на случаите на коронавирус в окръга, след като броят им за период от седем дни достигна 272,8 на 100 000 жители.

А Ирландия вече обяви едни от най-строгите ограничения в Европа срещу COVI-19.

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени, а дейността на ресторантите и пъбовете ще бъде сведена само до изпълнение на поръчки за вкъщи. На хората освен това беше казано да не пътуват на повече от 5 км от дома си. 

При първата вълна от увеличението на случаите на коронавирус Ирландия наложи карантина, която беше една от най-дълго продължилите в Европа, а през последните седмици, когато броят на заразените отново започна да се покачва, тя затегна ограниченията. 

За разлика от първата карантина обаче сега училищата ще останат отворени, а важни отрасли като строителството също ще могат да продължат да работят. 

В Швеция започна да се обмисля възможността да бъдат наложени ограничения в транспорта и магазините.