Картата на Европа остава в червено заради все по-голямото разпространение на COVID-19.

През последните 24 часа, по данни на Световната здравна организация, най-голям брой нови случаи на Стария континент са регистрирани във Франция, Великобритания, Италия, Холандия, Полша и Чехия.

Снимка: Reuters

В Италия заведенията вече ще работят до полунощ. Премиерът Джузепе Конте обяви, че кметовете ще могат да затварят и обществени места, за да предотвратят струпване на хора.

Конте подчерта, че няма да има ново затваряне на страната: „Тези мерки ще трябва да ни позволят да се изправим срещу втората вълна, която удря цяла Европа. Не можем да губим време“.

Снимка: Reuters
Уелс въвежда двуседмична карантина. Хората ще бъдат призовани да не напускат домовете си. Заведенията и салоните за красота спират работа. Забраняват се събиранията на хора от различни домакинства.

За четири седмици затварят и заведенията в Белгия. Въведен е вечерен час от полунощ до 5 сутринта. Новите ограничения предизвикаха недоволството на ресторантьорите.

Снимка: Reuters

Властите в Австрия също въвеждат нови рестрикции. На закрито ще може да има до 6 души, а на открито – до 12. Властите призоваха за спазване на мерките. В страната също не се предвижда ново затваряне.

Заради скока на заразените в Словения ще важи вечерен час от 21:00 ч. вечерта до 06:00 сутринта. Глобата за нарушители ще е между 400 и 4000 евро.

Националният стадион в полската столица Варшава се превръща във временна полева болница. Решението беше взето след сигнали за недостиг на лекари, болнични легла и оборудване. Русия регистрира рекорд от близо 16 хил. новозаразени.

Снимка: Reuters

На фона на растящия брой инфектирани в Европа, други страни смекчават мерките. След стабилен спад в броя на новоинфектираните, Израел отваря детските градини, националните паркове и плажовете. Властите ще търсят начин да отворят светите места в Ерусалим за посетители.

За първи път от 7 месеца Саудитска Арабия позволи поклоненията в Голямата джамия в Мека. След редовна дезинфекция, допускани за молитва ще бъдат до 40 хил. души.