Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик официално смени името си и вече се казва Фьотолф Хансен, предаде АФП.

На 22 юли 2011 г. той взриви бомба в центъра на Осло, а след това разстреля десетки младежи на остров Ютьоя. Общо жертвите му са 77. В момента той излежава 21-годишна присъда.

„Мога да потвърдя, че той си смени името. Официално е“, каза адвокатът му Остайн Сторвик. На въпрос защо клиентът му е поискал промяната обаче Сторвик отговори: „Не искам да разкривам съдържанието на разговорите ни“.

Норвежкият фирмен регистър показва, че учредената от Брайвик земеделска фирма „Брайвик геофарм“, вече е регистрирана на името на Фьотолф Хансен. Брайвик използва фирмата, за да купи земеделски торове, с които да изработи бомбата.

Хансен е често срещащо се фамилно име в Норвегия. Затова пък Фьотолф е изключително рядко собствено име, което на практика не се среща, отбелязва АФП.

Междувременно норвежкият Върховен съд обяви вчера, че няма да разглежда обжалване на Хансен/Брайвик, който иска да му се признае, че правата му са били нарушени с държането му в изолация в затвора, честите обискирания и честото му оковаване в белезници през началния етап от задържането му, предаде АП.

Сега Хансен/Брайвик смята да сезира Европейския съд за правата на човека.

Присъдата от 21 години затвор беше максималното възможно наказание по времето на деянието му. Тя обаче може да бъде удължавана неограничен брой пъти, ако властите преценят, че осъденият продължава да представлява опасност за обществото, и на практика се явява доживотна.

Използвани са материали на БТА